T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KAYSERİ / DEVELİ - Soysallı Şükrü Somuncu Ortaokulu

Köyümüzün Tarihçesi

1.1. TARİHSEL GELİŞİM

 

1.1.1.SOYSALLI KÖYÜNÜN TARİHİ(Kurumun Bulunduğu Yerleşke)         

                                    

       

      Soysallı, Kayseri ilinin Develi     ilçesine bağlı bir köydür.
      Köyümüz, kuzeyden güneye doğru dağ eteğinde kurulmuştur.    

      Köyün kuzeyi Erciyes ve onun eteğindeki dağlarla çevrili, güneybatısı     ovalarla çevrilidir. Ortasından Kayseri-Develi karayolu geçmektedir.

      Köyler arasındaki     mesafe yakındır. Her zaman yakın ilişki üzerinde bulunmaktadır. Komşuları     kuzeyinde Kızık Köyü, güneyinde Sindelhöyük Kasabası,  batısında Çayırözü     Köyü, doğusunda Develi İlçesi bulunmaktadır.

       

                                                                                         

 1.1.1.1. Tarihi


       Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkındaki bilgiler gerek tarihi araştırmalar gerekse yerel kaynaklara göre Adana'nın Ceyhan İlçesinin Soysallı Köyünden geldiği biliniyor. Aslında köyün tarihi temellerini Gereme'de aramakta yarar var. Köyün kökeni Yörük Türkmenlerine dayanmaktadır. 1850'lerden sonra başlayan kuraklık nedeniyle Akdeniz bölgesindeki Yörükler Anadolu'nun içindeki yaylalıklara hayvanlarını otlatmak için yaz aylarında seyahat etmişlerdir. Zamanla yerleşik hayata geçilmiş ve suya olan ihtiyaçtan dolayı su çevresine yerleşilmiştir. Çünkü Geremedeki köye ait olan mezarlıklar buna bir delildir. 1940'larda köyde olan depremde çok az bir kayıp verilmiştir. Bu da gösteriyor ki ev azdı. Köyde tam anlamıyla yerleşim yoktu. Köydeki herkesin soy isimlerinin farklı olması soyadı kanunundan sonra olmuştur. Yoksa herkesin birbiri ile mutlaka bir kan bağı vardır. Köye ilk gelenler  göçebelikle yaşayan önceleri deve, sonraları koyun, keçi besleyen göçerlerdir. Burayı kendilerine uygun bulup yerleşmişlerdir. İlk kabileleri Osman Kıyalar, Hacı Kıyalar, Çakı oğulları, Hocalardır. Köyün mezarlığında tarihi bilinmeyen eski mezar taşları vardır. Köye Aydın´dan, Isparta ve Adana´dan gelenler olmuştur. Hayvanlar için ilk gelen kabile diğer kabileleri de yanlarına istemişlerdir. Böylece bir kabileden ziyade birçok kabile gelmiştir. 

 

1.1.1.2. Kültür

 

      Belirli bir spor dalı yoktur. Spora karşı ilgi azdır. Zaman zaman gençler futbol oynarlar. Gençler arasındaki kişisel ilişkilerde cana yakın ve hoşgörülüdürler.   

   1.1.1.3. Coğrafya    

             Kayseri iline 51km, Develi ilçesine     11km uzaklıktadır. Köy Erciyes´in eteğinde, dağ yamacında kurulmuştur. Köyün sınırı     doğusu, batısı ve güneyi ovalarla kaplıdır. Köyün batısında Sultan Sazlığı     ve bataklığı bulunmaktadır.   

      Arazinin çok az bir kısmı     köyün kuzeyinden akan sularla sulanmaktadır. Arazinin batısı, güney     kısmında verimsiz ve çorak arazi mevcuttur. Halkın çok az bir bölümü bu     verimli araziden yararlanmaktadır. Erciyes Dağı´nın güney eteklerinde     bulunan Bozseki ve Gereme denilen arazilerden çok verim alınıyor.

       Fasulye, köyün başta gelen ürünlerindendir. Ayrıca köyde kum     ocakları mevcuttur. Halkın bir kısmı geçimini bu ocaklardan sağlamaktadır.       

       Köyde yok denecek kadar az ağaç vardır. Son zamanlarda söğüt ve kavak ağacı bulunmaktadır. Otlak durumu azdır. Akarsuyu vardır, fakat faydalanılmamaktadır. Sebebi de arazinin çorak olmasındandır.

 

1.1.1.4. İklim

 

       Köyde karasal iklim hâkimdir. Kışları soğuk ve kar yağışlı, yazlar ise kurak ve sıcaktır. İlkbahar ve Sonbahar yağmurlu geçer.

      Yazın sıcaklık 30–35° ye yükselir. Kışın ise -15° ye kadar düşer. Rüzgâr genelde batıdan ve güneydoğu´dan eser. Batıdan esene poyraz, Güneyden esene karayel denilmektedir.

 

1.1.1.5. Muhtarlık


      Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

                                                       Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

                                                            2009      -           Seyit Çiftçi
                                                            2004      -           Seyit Çiftçi 
                                                            1999      -           Seyit Çiftçi 
                                                            2000      -           Süleyman Şipal
                                                            2000      -           Fevzi Saat

                                                            1995      -           Seyit Ahmet Aydar
                                                            1990      -           Reşit Türkmen
                                                            1985      -           Mehmet Değirmenci
                                                            1975      -           H.Hüseyin Karagöz 
                                                            1965      -           Mamut Doğan


 1.1.1.6. Altyapı bilgileri


      Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

 

1.1.2.KÖYÜN EKONOMİSİ VE NÜFUS YAPISI

 

1.1.2.1 Nüfus

 

Yıllara Göre Köy Nüfus Verileri

  2009        1.335

2008        1.326

2007        1.311

2000        1.294

1997        1.321

1990        1.328

1985        1.176

1980        1.043

1975           867

1970           815

 

 

1.1.2.2. Ekonomi


      Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Başlıca gelir kaynakları tarımdır. Buğday, seker pancarı, ayçiçeği, kuru fasulye, nohut, kavun, karpuz gibi ürünlerdir. Hemen hemen her evde kendine yetecek kadar büyük ve küçükbaş hayvan vardır. Kum ocakları da başka bir gelirdir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.12.2012 - Güncelleme: 24.09.2022 10:55 - Görüntülenme: 2058
  Beğen | 0  kişi beğendi